BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 12 May 2011

kemanisan iman.......??

erm....cam ne nak dapat kemanisan iman??....haha....senang ja....amik jag....tarok air panas...letak gula...haaaaa....dah maniss.....senang nya hidup....haha....paloceh....


*jd ustaz skejab*

apekah itu iman??tinggggg???haha.....da kantoi...iman---->membenarkan dgn hati, ikrar dgn tangan, tunjuk dgn mengamalkan......ape plak kemanisan iman???amik gula letak kat hati , tgn and then minum.....haha...tidak tidak....maksod nye macam....kite dpt full concentrate...menjiwai...khusyuk...bile wat sesuatu ibadah....lbih kurang ar...but the problem is how to get KEMANISAN IMAN???tetttttt......

1. Mencintai Allah dan rasul-Nya, lebih dari mencintai segala yang lain
haha...*gelak skejab*....fes2 ni pun dah kantoi...mcm mane ngan boypren gepren???toooot...jwb sendiri....xmo jwb...no experience.....cam ne plak ngan enset??stengah org nangis tak tentu hale sbb henset kene rampas...haha....pk2 lah...


2. Mencintai seseorang semata-mata karena Allah
ermmm....tak kire la sape pun kite....persahabatan..percintaan(suami isteri), perpisahan.....Allah is the fes.....bole wat ka nih??*angguk2*...insyaAllah bole....cam ne plak ngan ummi ayah??....taat ummi ayah=taat Allah.....wah...besok jum tolong ayah mehh....tetiber rajin smacam...


3. Benci kembali kepada kufur, serupa dengan benci dicampakkannya ke dalam api yang bernyala-nyala (Bukhori dan Muslim)
bile wat salah..taubat..pastu wat salah balik..taubat balik...wat salah skali lg...n then tobat balik...haiss...xmo la cenggitu....bile da tobat..hargai tobat n x akan ulang dosa2 or kesalahan....tp cam ne nak bg kita tak wat kekufuran...ustaz aku ckp... sentiase ingat api neraka..ari kiamat...*bace la surah al-qiamah*...ustaz len ckp....sentiase ingat ari ni adalah ari yg terakhir untuk kite hidup....maksod nye...anggap yg kite mati esok....ahhhhhhhhh.....bekalan tak cukop lagi...so wat la ibadah byk2....

ape2 pun cek balik diri anda anda sume....adakah anda merasai kemanisan iman??muhasabah diri anda....tepuk dada tenye iman......

untuk diri ana dan anda anda sume...........

sekian....

Monday, 9 May 2011

info terkini mengenai tooooooooooooooooootttt......

10.5.2011.....SELASA....ade sebuah family dtg ke klinik Colour Vibrtion Therapy....untuk mengecek keadaan rumah dan juga ahli keluarga nya....


menurut dokto tu kate...adik aku yg len sume dah makin stable tapi masih memerlukan rawatan nye secukop nye....*haiss...skema nya*.....pastu mak aku ckp kat dokto tu .....'cek zaid ni skali eh'.......aduh...maleh nye nak cek...nanti tah pape la kat badaan aku nih eh....


*selesai cek*
dokto : ermmm..zaid ni perfect...x sakit pape pun..ok ja...


zaid : hahaha...yahoooo....tetiber bangga plak...wah...x sgka aku mempunyai badan yg kuat...haha


dokto : *dokto cek skali lg*....erk.....zaid ni ade gangguan nih...


zaid : ahhhhhhhhh tidakkkk!!!!.....


dokto : dalam bdn kamu ade bende yg kaco....


zaid : die duk kat mane dokto??


dokto : kat bhgn kaki...so kamu akan rase letih nak berjalan...sakit sendi2...bnde ni akan bg kamu rase malas nak pi masjid...wat ibadah.....lg satu disebabkan bende ni ade dlm badan kamu..tu pasal saya cek kamu ok je...bende ni dah take over badan kamu..lbih kurg gitu lah..tp xde la sampai kene rasok...haha...


zaid : ouh..ic...*patot la aku ase macam penat je nak berjalan*


dokto : jd saya bg ubat ini itu ini itu dan ini...makan tau...


zaid : insyaAllah....


tetibe kaki kau terketaq2 nih...hahaha...*baru terase...sblom ni ok je aku men badminton...*...from now on....I will force myself to go to the mosque...insyaAllah....


sekian...berita terkini....

sape mau badan jd wangi!!!

badan jd wangi tnpa beli rexona....dashing...perfume...hape2 lg laahhh....buang duit buang mase  buang ntah pape....haha....


abih cam ne badan jd wangi???


al kisaaaaaaahhhhh~


ade sorg sahabat nih.....die kate kat abu bakar al miski....'nape bdn ko bau wangi seperti bau kasturi'...*ayat die sopan sikit ar*....pastu abu bakar al miski ni pun cerita la kisahnye......



“Pd suatu hari nak otw ke masjid...mase aku otw tu aku dgr sorg pompan menjerit mintak tolong.....kate nye ibunye sakit… pastu aku pi ar tempat org yg menjerit… bila aku sampai je ade seorang pompan suuh die masok umah die… bile aku masok je baru aku tau rumah tu sbenanye rumah pelacorrrrr...... pelacorr tu suuh orang suruhan die tutop pintu.… dan die mengajak aku untuk bersama dengannya. ...baru aku sedar yg sbenanye aku dah tertipu
namun dengan rasa takut kat Allah.... Aku tolak ajakan tu...…. pelacorrr tu mengugut aku yang dia akan menjerit bile aku menolak permintaannya tu… lepas puas aku berfikir… aku tros  katakan kat die yg  aku nak pi bersihkan diri dulu… dan minta izin untuk pi bilik air… pelacorrr tut mengizinkan aku dan menyuruh orang suruhan die menuruti aku.. masuk dalam bilik air… aku qada hajat…pastu melumurkan najis tersebut kat badan aku… dan terus keluar tanpa membersihkannya… lepass je aku menghadap pelacur tuu… aku dihalaunya kluo sbb bau busuk yang yg teramat.....
jadi aku terselamat dari dosa dan maksiat… aku terus pulang kerumah dan membersihkan badan… pada malam tersebut aku bermimpi… atas ketaqwaan aku terhadap Allah, kerana aku menolak peluang dihadapan mata… maka aku dianugerahkan haruman kasturi dan digelar manusia paling wangi… Beginilah caranya aku beroleh gelaran tersebut…” 
hahaha.....haruman tu xde langsung yg same ngan perfume kat malaysia...eh kat dunie nih....sapa mau bau cenggituuuu.....jaga iman dan taqwa anda kepada Allah S.W.T....kalau tak bau wangi kat dunia pun..sukurang2nye kubur kite akan berbau wangi..insyaAllah....
jommmm.....------------------------->jaga iman 
sekian




Thursday, 5 May 2011

Air ZaM Zam.....Mmg DaSaT.....SubHanAllAh..


Hukum Minum Berdiri
Rasulullah minum air zam2 secara berdiri. ade kajian pakar...air zam2 ade fluorida yang memiliki daya efektif mbunuh kuman serta ade kalsium dan garam magnesium yg tinggi berbanding air biasa...... dari segi saintifik air zam2 ni bersifat alkali..... so air zam2 boleh meneutralkan asid hidroklorik yg terhasil dlm perut n mengurangkan pedih ulu hati..... tu pasal rasulullah minum air zam2 berdiri spya air zam2 cepat dapat meneutralkan asid yang ade kat dalam perut.
huaaa.....bijak2...


Keajaiban Air Zam-Zam
Air zam2 juga ade  iodin, sulfat dan nitrat. Kandungan makronutrien yg tinggi khususnya magnesium, sodium dan potassium menyebabkan air zam-zam bersifat nutritif berbanding sumber lain....huh....sbb ni la air zam-zam dapat menyegarkan para jemaah haji yang meminumnya dan bg ketahanan anbodi kepada orang yang meminumnya....bwh ni ade kandungan air zam2 secara terperinci....tgk2...
PERBANDINGAN UNSUR KIMIA:
Antara air ZAM ZAM ( Mg/l ) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,dan air MINERAL
* Klorida (cl) 159,75 ,…………………….Mineral : 30
* Sulfat (SO24) 140 ,……………………..Mineral : 27
* Nitrat (NO3) – ,………………………….Mineral : 15
* Nitrit (NO2) 0,045……………………..Mineral : -
* Bikarbonat (HCO3) 398,22,……………Mineral : 32
* Flour (F) – ,……………………………..Mineral : 0,7
* Besi (Fe) tak terdeteksi ………………..Mineral : 0
* Mangan (Mn) 0,014……………………Mineral : -
* Natrium (Na) 318,0 ,………………….Mineral : 20
* Kalium (Ca) 182,2 ……………………Mineral : 3
* Zat Padat Terlarut (TDS) 858 ,…….Mineral : 170
* Magnesium (Mg) 6,86…………..……Mineral : 5
* Zat Organik 2,79-…………………….Mineral : -
* Jumlah Mikro Organisme (TPK) 38 kolom/ml -…Mineral : -
* PH 7,3………………………………..Mineral : 7,2
air zam2 mmg tiade tandingan..hahahah....
ade seorang Profesor pakar pase air dr Jepun. die tunjuk  hasil kajiannya pasal air, Sampel-sampel air yang diambil dari berbagai sumber air (sungai, laut, perigi dan bermacam lagi).
Maka terpancarlah berbagai2 rupa bentuk susunan molekul-molekul air tu. Ada yang berupa seolah2 seperti jin tetapi samar-samar...eeee....., x jelas sgt ar (dgn telinga yg besar, bertanduk dan sebagainya) rupa yg menggerunkan dan menakutkan. pastu Profesor itu kata “banyak lagi sampel-sampel air yg len tp rupa molekul-molekulnya hampir sama, sekarang saya nak tunjukkan sampel air yang berlainan dari sampel-sampel air yang saya tunjukkan tadi”
Profesor tu pun tunjuk laa.....maka terpancarkan satu rupa bntuk molekul air yg tersusun cantik berupa seolah2 seperti berlian (bersegi-segi) ,bersinar- sinar dan sinarannya mengeluarkan warna-warna yang menarik melebihi 12 warna....kalah warne dlm fizik nih...
MasyaAllah....cantik sehh.... pastu  profesor tanya “Sape di antara kamu sume yg tau sampel air ape ni”. depa syap jaa....pastu Pensyarah dr UM angkat tangan dan menjawab “saya rasa itu adalah sampel air zam-zam”. Profesor berkenaan tu panggil Pensyarah naik ke atas dan bertanya “Berikan saya sebab kenapa awak berkata air itu adalah air zam2.
“Kerana air zam-zam adalah air yang termulia didunia ini” Jawab Pensyarah.....Profesor berkata ”Saya tak tahu samada betul atau tidak air zam-zam itu mulia tetapi memang betul ini adalah sampel air zam-zam.”
huaaaa......mmg power....
pastu professor ni ckp air ni dpt mempengaruhi rupe bentuk molekul2 air...pastu prof ni pun wat la experimen...bagaimanakah yg dikatakan air ni mempengaruhi rupe bntuk molekul2 air... sume org bace sesuatu kat air minerel tu masing2........pastu sorg volunteer ni bgn untuk nak uji rupa air nya.... Bila ditunjukkan kat diskrin, nampak molekul air membentuk seolah-olah seperti tokong cina (dengan janggut yg panjang dan perut yang buncit).
KINI tiba giliran Ustaz...haha...*saat yg ditunggu2kan*....air yang dibaca dengan Al-Fatihah, Selawat dan Ayat Kursi maka nampaklah rupa molekul air seperti berlian dan berkilau-kilau. pastu  Ustaz disuruh oleh Profesor membaca sebarang ayat/kata-kata yang tidak baik…maka nampaklah diskrin molekul air berupa seperti sel-sel barah.Subhanallah. ….
kat bwh ni molekul air zam2 bukti hasil kajian Dr Emoto....

huh....lawa tuhh....

Ahli sains Jepun kate air zam2 ni memiliki khasiat lebih dr seribu titik air biase walaupun telah diproses mcm2 cara..... Air zam2 adalah berkhasiat, berkat, bersih dan Penawar paling mujarab anugerah Allah S.W.T
inilah kekuasaan Allah S.W.T............
sekian

on call!!!!!

mase aku dok relek kat bilik....tetiber...dup dap dup dap....*kringggggggg*(bunyi enset).....

A : weh zed....boleh tolong tak???dtg bilik aku sat....


zaid : erm...awat??..ko dtg je la bilik aku...


A : aku bukan pe...bilik ko ramai org dtg...aku nak kite berdua je....


zaid : oit...ko nak wat pe ngan aku ha??


A : bukan laa...ko skolah game...aku nak tanye kat dak masjid aku segan...aku nak tanye soklan sikit....


zaid : ooo...kalau aku bleh jawab aku jawab la yea...i on my way....toooooot...




sampai je kat bilik die....aku tgk muke macam nak nangis....adeyh....takot berjangkit ngan aku ja....*duduk atas katil*...


zaid : ha...nape ko suuh aku dtg??*ganas sikit control air mata*


A : zaid...cam ne nak solat hajat??*sebak*


zaid : ouh...*aku cite la cam gini gitu gini*


A : (mase tgh nak exam nih)...zad...aku riso la pasni....knapa la aku jumpe ko last2 sem nih....*stat kuar air mate*..


zaid : adeyh...*aku pun kuar juga*...alaa...alhamdulillah la kite jumpe...ko riso exam eh??


A : bukannn...aku riso pas abih matrik nih aku hanyut...aku tatau ar..aku cepat pengaruh....ni baru kat matrik...kat alam u nti lg la trok....


zaid : adeyh....*soklan killer nih*...5 minit aku diam.....erm.....aku bukan laa org yg bek pun...tp berdasar pengalaman ar...fes skali ko cek dulu niat ko....ko hidup ni untuk ape...takot2 kite dah terbuat syirik2 kecil...


A : syirik kecil??ape tuh??


zaid : adeyh....erm...contoh nye mcm.....ko wat sesuatu bende bukan kerana Allah...lbih kurg gituu laa....pastu  kalau nak masok u ni kan....aku ase bek ko berjinak2 dulu dgn masjid ar....n cari kawan kat masjid dulu....n then ikot la mane2 usrah kalau ade lah....


A : ooohh....




tokkk!! tokk!!! tokk!!
eh ade org kat luar la......


abih lah perbualan aku ngan si die...adeyh...aku mmg btol2 trase sgt bile die kate 'nape la aku jumpe ko last2 sem nih'....aku bukan la dak bek pun...huh....perkongsian untuk kite bersame yeh....


sekian...

Wednesday, 4 May 2011

freedom dr matrik...problem kat umah

setelah selama stahun aku peninnn2 di matrik.....hah...aku nak relek slame 5 bulan.....yes2....nak sep duit...tumpang kawan ajelah....hehe

hari fes balik umah.....huaaa.....*nyanyi kuat2*Calling you for freedom, freedomWe know you can hear our call oohWe're calling for freedom, searching for freedomWe know you won’t let us come to matrikWe know you're here for freedom....


haha....sambutan setelah finish pengajian di matrik.....toooooooooooott...sampai di pintu rumah......


zaid : ummi.....ummi.....zed dah smpai....adek2 skelain...sila ambil brg2 aku...haha..*jd bos  skejab* 
adek2ku : ade yg malas....ade yg buat muke slenge...ade yg rajin...huaaa...bgoss2... 
ummi : zed....kite ade masalah nih.....ade org baru yg menetap kat umah kite nih... 
zaid : eh....mane2??...sape2?? 
ummi : kat tingkat atas ni ha....*rumah 2 tingkat..hee..*....die ajaib la...xleh nmpak.... 
zaid : erk...macam plek ja bunyi nye....haiss...*bilik aku ngan abg aku je kat atas..tp abg aku xda...bertambah peninnnnn*...ummi...sbelom nii zed penah nmpk...mase tu zed baru bgn tido..dalam pukul 2 kot..zed nmpak wane itam kat atas terapung menutupi kipas....tp mase tu mamai...elok je sambung tido...besok tu bile zed pk2 balik...itu rambut...makin lame bende tu ilang....lepas 10 saat baru zed nmpak kipas...tp mase tu zaid x pk plak bende2 tu... 
ummi : ouh...yeke??...ade byk bende tu kat atas...ummi ni pun baru pas berubat.... 
zaid : adoiiiiihhhhh...xpe la ummi...mulai skarang kite solat jemaah kat atas....huh
habis je solat jemaah kat tingkat atas..... 
adik aku umair 1 tahun 4 bulan ni kelihatan len macam....umair ni masih blom tertutup hijab..so die boleh nampak lg la...die macam nak ceritakan sesuatu tp die tak reti ckp...nseb bek la die ni bijak ckit....die buat gaye2 mengikut ape yg die nmpak....antara gaye2 yg die wat :-


1. meludah kat kami sume 
2. tendang aku ngan mak aku 
3. melompat.. 
4. menjerit 
5. pijak Al-Quran


adeyh...makin seram aku.....malam pertama aku tido bilik aku....alhamdulillah...xdepape yg ganggu....malam kedua...aku kene kaco...hais...cabut tros turun bawah....malam ketiga....abg aku balik....hahaha...*nak wat jahat ckit*....aku ngan ummi tak bg tau lgsung kat abg aku pasal bende halus nih...hehe...besok tu mak aku jumpa abg aku...


ummi : faiz(abg aku)...cam ne tido smalam...??bes?? 
faiz : *muke plek*...huh..smalam faiz kene tekan yg paling kuat faiz penah rase...faiz nmpk tengkorak,mcm2 bende la.... 
ummi : *mak aku bg tau kat abg aku*...hehe


sblom ni...ade adek kawan aku dtg umah aku...die panggil salam kat umah aku....die nampak ade org selak langsir kat sbelah bilik aku....tp...aku ngan family tgh bershoping....siapakah itu???haaaaaa!!!!! 
tp slepas 4 or 5 ari kami solat jemaah + bace Al-Quran + al Mathurat kat atas ni.....ase nye da kurg da kot....
berita terkini......smalam adek aku ade wat gaye terbaru......haha....jin tu solat....mungkin jin ni islam kot.....jin kafir dah lariii.....bole la tolong2 tgk umah aku nih...safety guard....

kisah benar nih....no reka2....

pengisian?? 

kalau pompan elok la berjemaah kat umah...yg laki plak pi masjid...bace Al Quran...consistent.....Al Mathurat tiap2 pg....semoga dpt perlindungan drpd Allah..... 

*peringatan untuk semua orang dan diri aku juga...* 
sekian....

Tuesday, 3 May 2011

fes time wat blog

adeyh....pening pale otak aku dgn blog nih..


hari pertama aku wat blog mase tgh malam....selama 2 jam aku nak create akaun ja..haha..tension  aku eh...*nampak sgt bute blog*...tp xpa2...aku try try try smbil aku picit2 pipi adek aku....pun tak dpt....haiyooo....pening pale....last2...tidoq tros...maleh nak pk...
esok nya try la lg skali.....xdpt xdpt xdpt....*dan2 tingat lagu maher zain....*:-

'Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3'

tetibe smgt...wat skali lg...whoaaaa....still x dpt...:(...baaru la aku tingat kene letak .my kat emel....heee....dapat sudaa...pstu konon nye nak lawa kan blog la....haha...tgk muke dpn pun da pening...haiss..nasib bek la ade member yg sudi mbantu....hahaha..siapakah die???...x penting....yg pasti die group kite...

cam ne nak tukar template...??adeyh..maleh nak cite pnjg....aku terpakse wat blog skali lg...blog yg lame dah jd hape hape ntah...aku wat skali lg n then.....yeaa....dah berjaya sampai ar skaang.....

ape pengisian yg dpt drpd kisah di atas???
haha..jgn putus ase mehh...*adik aku pun bole jawab*-___-...haha..tuntut la ilmu walaupun di china(hadith dhoif)
....so...study la smpai bebile...no limit...ilmu yg kite dapat jgn la simpan sengsorang...jd la cam membe aku nih...ajo aku sampai reti*jazakallah khoiron yah*....dan ilmu tu kite gunakan untuk menolong islam...insyaallah Allah akan permudahkan urusan mu...
surah muhammad ayat 7...
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ
"Hai orang-orang mu'min, jika kamu menolong (agama) Allah, 
niscaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu."


sekian....